SĂNĂTATE ȘI PROTECȚIE

Ajutor, câinele meu tușește! Tot ce trebuie să știți despre tusea de canisă

Ajutor, câinele meu tușește! Tot ce trebuie să știți despre tusea de canisă

SĂNĂTATE ȘI PROTECȚIE

20 Oct, 2023


Odată cu sosirea toamnei, este mult mai ușor să contractăm boli infecțioase. Acest lucru este valabil și în cazul câinilor, nu? Infecțiile tractului respirator superior, în mod tradițional numite „tuse de canisă”, pot afecta orice câine, chiar dacă prietenul nostru patruped își petrece foarte puțin timp sau chiar nu stă deloc cu alți câini. Cum boala poate atrage după sine complicații grave, nu trebuie să ignorăm nici măcar o tuse ușoară. Cereți întotdeauna sfatul medicului veterinar. Tusea nu dispare de la sine.

Ce este tusea de canisă?

Tusea de canisă este denumirea veche a unei boli infecțioase a căilor respiratorii superioare, o boală a gâtului, a traheii și a bronhiilor. Boala este cauzată de mai multe tipuri de organisme cu potențial infecțios, printre care viruși și bacterii.


Boala poate fi foarte contagioasă și se poate răspândi foarte rapid, ca și gripa care afectează oamenii. Vaccinarea regulată împotriva acestei boli poate proteja foarte bine câinii expuși la agenții patogeni care cauzează boala. Disconfortul cauzat de tuse și de inflamație poate dura săptămâni întregi. Cereți sfatul medicului veterinar despre cum vă puteți proteja câinele.

Cum recunoaștem boala?

Cum știm dacă al nostru companion este infectat? Primul simptom al bolii îl reprezintă tusea uscată și înecăcioasă. Uneori poate părea ca și cum câinele ar avea ceva în gât, apoi evoluează și ajunge să semene cu tusea oamenilor. În unele cazuri, tusea poate fi urmată de încercarea de a vomita. Pe măsură ce boala evoluează, câinii pot suferi de febră, își pot pierde pofta de mâncare și pot deveni letargici.

Deși boala nu este fatală, trebuie să acționăm imediat ce observăm aceste simptome la câinele nostru. Altfel, pot apărea complicații grave. Infecțiile neglijate ale tractului respirator superior pot fi responsabile, printre altele, pentru rinita cronică sau pentru pneumonie. De aceea, dacă observăm că începe să tușească, trebuie să mergem imediat cu câinele la medicul veterinar.

Care este soluția?

Medicul veterinar vă va spune ce să faceți pentru a diminua tusea, deoarece de obicei aceasta este însoțită de durere acută.
De obicei, infecția tractului respirator superior la câini dispare după câteva săptămâni, însă, în această perioadă, sistemul imunitar al câinilor afectați slăbește mult. De aceea, trebuie să avem grijă de ei – trebuie să ne asigurăm că nu le este frig, să îi protejăm de ploaie și să ne asigurăm că nu își petrec timpul alături de alți câini infectați, dar nici sănătoși, pe care câinii noștri îi pot infecta. Trebuie să acordăm atenție specială puilor, câinilor în vârstă și câinilor care suferă de alte boli concomitent, deoarece sistemul imunitar al acestora este mult mai slăbit decât al câinilor adulți sănătoși.

Cum putem împiedica tusea de canisă?

Prevenția este mult mai ușoară decât tratamentul în sine, aceasta ajutând la evitarea disconfortului și a durerii. Prevenirea bolii se recomandă în cazul tuturor câinilor – indiferent de vârstă și de timpul petrecut în compania altor câini. Cea mai eficientă cale este vaccinarea, care poate oferi protecție împotriva mai multor agenți patogeni concomitent. Există mai multe vaccinuri, motiv pentru care este necesară opinia medicului veterinar.
Prevenția este necesară nu doar pentru sănătatea câinilor, ci și a pisicilor, a iepurilor și, în cazuri speciale, și a oamenilor cu un sistem imunitar slăbit, care pot fi infectați.

RO-NON-230900002

RECOMANDAT

  • Cum se poate crea o casă prietenoasă pentru animalul de companie în perioada sărbătorilor

    Vi se poate părea surprinzător, însă există ceva ce prietenii dumneavoastră blănoși nu pot înțelege DELOC: sărbătorile. Indiferent dacă pe dumneavoastră sărbătorile vă fac să vă doriți să dansați, să cântați sau să vă ascundeți și să țipați, este important să rețineți că pisicile și câinii nu pot înțelege agitația. Aceștia nu înțeleg de ce…

    Citește mai mult >>

  • Cum să îngrijiți cu responsabilitate câinele sau pisica

    Imaginați-vă pentru un moment că cel mai complicat lucru pe care l-ați avea de făcut în viață ar fi să mergeți cu câinele la plimbare sau să vă asigurați că pisica dumneavoastră se urcă în copacul pentru pisici de două sau de trei ori pe zi. Îngrijirea corectă a animalului de companie presupune acțiuni care…

    Citește mai mult >>

  • 9 Boli pe care o căpușă le poate transmite într-o singură hrănire

    Căpușele sunt mici, dar răul pe care vi-l pot face dumneavoastră, câinelui, pisicii și familiei dumneavoastră este mare. Căpușele sunt paraziți care consumă sânge și deseori sunt purtătoare de bacterii și paraziți care determină boli.

    Citește mai mult >>